Több éve nagy sikerrel rendezik meg Magyarországon is az Agykutatás Hetét egy nemzetközi eseménysorozat, a Brain Awareness Week keretében. Az 1996-ban indult kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az agykutatás eredményeire és társadalmi hasznosságára. Bő két évtized alatt a program valóban világméretűvé nőtte ki magát: 43 országban csaknem ezer kapcsolódó rendezvényt tartottak 2018. március 12. és 18. között.

Itthon, immár harmadszor az ELTE lágymányosi kampuszának aulájában várták az érdeklődőket a Budapesthez kötődő agykutatási centrumok – az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóközpont, az ELTE, az MTA Természettudományi Kutatóközpont, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, a CEU és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem –, de Szegeden és Pécsett is nagyszabású programokat szerveznek.

Budapest

Érdemes elolvasni az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóközpont honlapján megjelent interjút Balázsfi Dianával, aki a korábbi események főszervezője, Madarász Emília mellett rengeteget tett a fővárosi program sikeréért. A beszélgetésből megtudhatjuk, hogy a Semmelweis Egyetem Anatómiai Múzeumának mely becses tárgyát vehették kézbe idén az érdeklődők, és arra is fény derül, hogy miként kerekedhet felül egy kísérleti patkány az agyára oly büszke emberen.

A budapesti eseményen a látogatók 27 állomáson találkozhattak “agyas” kísérletekkel és hús-vér kutatókkal, de előadásokat is meghallgathattak a tanulás és az emlékezés témakörében (részletek itt).

Az ELTE videósai körbejártak a helyszínek között, és a szervezők mellett elbeszélgettek az érdeklődőkkel is, akik között idén sok kisiskolás is felbukkant. Rövid összefoglalójuk alább látható:

Pécs

Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara fogadta az érdeklődőket, és az idei évben először a Művészeti Kar is csatlakozott az események szervezéséhez. Az egyik előadásban egy Parkinson-kóros beteg agyműtétjének ritkán hallott részleteivel ismerkedhettek meg a látogatók a páciens, az idegsebész és a műtétet dokumentáló fotográfus tolmácsolásában. Aki lemaradt az előadásról, itt, az agykutatas.hu-n betekinthet egy hasonló, Budapesten végzett műtét kulisszái mögé is – azzal a különbséggel, hogy ezúttal a sebészcsapat munkáját Magyarországon először egy robot segítette.

Az előadások mellett volt origami-idegsejthajtogatás, kiállítás pszichiátriai betegek műveiből, rajzpályázat (“Mutasd meg, milyennek képzeled az agyad!”), mikroszkópos kiállítás és megtapintható agymodellek. A PTE ÁOK Anatómiai, Élettani és Farmakológiai Intézete pedig laborlátogatást szervezett, ahol “Kérdezni szabad, sőt elvárt!” A teljes program itt tekinthető át.

Szeged

Szegeden az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont volt a programok házigazdája, mely immár kilencedik alkalommal csatlakozott az Agykutatás Hetéhez. A kutatóközpont három intézete – a biofizikai, a biokémiai és a genetikai – nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és persze itt is tartottak érdekes előadásokat.

Gondolta volna, hogy a közönséges muslicát meg lehet arra tanítani, hogy kék fényre balra repüljön, zöld fényre pedig jobbra? Márpedig ez az igazság, ha hihetünk Mihály Józsefnek, a kutatóközpont munkatársának, aki ezeknek az apró rovaroknak a vizsgálatával végeredményben az emberi agy működésének jobb megértésére törekszik. A SzegedTV Kvantum című műsorának több kutató is nyilatkozott az Agykutatás Hete alkalmából. Deli Mária, a rendezvény szegedi főszervezője elmondta, hogy a több mint 8 helyszín egyikeként idén először mutatkozott be egy olyan laboratórium, ahol őssejteket használják fel idegrendszeri kutatásra. A változatos programok legfontosabb célja a tudományos ismeretterjesztés, emellett azonban az érdeklődő diákoknak próbálnak segíteni a pályaválasztásban is. Sokat jelenthet, hogy itt testközelből megtapasztalhatják, hogy is zajlik a munka egy valódi laborban, és kérdéseket is feltehetnek a kutatóknak. A Kvantum márciusi adása alább látható:

Jövőre is lesz Agykutatás Hete, minden bizonnyal rengeteg magyarországi programmal. A 2019. március 11-17. között várható eseményekről itt, az agykutatas.hu oldalain is közlünk majd beharangozót. Addig is, érdemes nézegetni a Brain Awareness Week honlapjának beszámolóit és a nemzetközi Facebook-oldalt gyakori bejegyzéseit.

A címlapkép forrása az ELTE cikkbe ágyazott videója.