A Természet Világa az utóbbi hónapokban három cikkben is helyet adott a Nemzeti Agykutatási Program résztvevőinek. 

Mit tehet a kutatás az idegrendszeri betegségek gyógyításáért? – ezt a kérdést teszi fel írásában Dénes Ádám, aki Edgar Alan Poe korától, vagyis a 19. század elejétől indulva mutatja be, miként változtak az orvostudomány előtt álló kihívások. Miközben korábban a fertőző betegségek jelentették a legnagyobb veszélyt az emberiségre, mára a helyzet gyökeresen megváltozott, és – legalábbis a fejlett világban – a várható élettartam vége felé jelentkező betegségek váltak a legrettegettebb fenyegetéssé. Dénes Ádám kutatási területe, az immunrendszer és az agy működésének kapcsolata pedig számos ilyen betegség lefolyásában jelentős szerepet kap.

Szépirodalmi hivatkozásokkal tűzdelt, olvasmányos cikke itt érhető el.

Mátyás Ferenc és Acsády László közös cikkükben írnak az általuk felfedezett “agyi ébresztőrendszerről”, melyről az agykutatas.hu is beszámolt.  Akit érdekel a téma, érdemes ezt az összefoglalót is elolvasni közvetlenül a szerzők tollából.

A cikk itt érhető el.

A csípős paprikától indul és a krónikus helyi fájdalom kezeléséig jut el Helyes Zsuzsanna, Horváth Ádám és Szőke Éva részletekbe menő szakmai írása. Kutatásaiknak igen jelentős gyakorlati eredménye is van, hiszen, mint cikkük végén írják: “Négy vegyületünk szájon át adva mikrogrammos dózistartományban hatékonyan gátolja az idegsérülés okozta neuropátiás fájdalmat (80%-os fájdalomcsökkenés), továbbá szorongáscsökkentő, antidepresszáns-szerű hatásokat eredményez mozgáskoordinációt és éberséget csökkentő mellékhatás nélkül. Ez különösen fontos, mivel a jelenleg használható gyógyszerek közül egyik sem rendelkezik hasonló hatásspektrummal. Ezek az eredmények rendkívül ígéretes új perspektívát jelenthetnek egyedülálló, kombinált fájdalomcsillapító és antidepresszáns gyógyszerek fejlesztésére.”

Akit érdekel a neuropátiás fájdalom kialakulásának nem éppen egyszerű folyamata, itt olvashatja el a kutatók munkáját.