A PACAP olyan neuropeptid, amely az idegrendszer számos területén fejt ki védőhatást a legkülönfélébb neurodegeneratív betegségekkel szemben. Ezt a szerepét vizsgálja a Nemzeti Agykutatási Program által támogatott MTA-PTE PACAP Kutatócsoport, amelynek vezetője Reglődi Dóra az MTA doktora, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Anatómiai Intézetének igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese. Vele beszélgettünk arról, hogy ennek a peptidnek milyen szerepe lehet például a Parkinson-kór és más idegrendszeri betegségek diagnózisában, illetve hosszabb távon akár terápiájában is. 

A PACAP arról kapta a nevét, hogy a hipofízisben (tehát az agyalapi mirigyben) kifejtett adenilát-ciklázt aktiváló hatása alapján írták le, de azóta kiderült, hogy számos más helyen is előfordul a szervezetben, tehát korántsem csak az agyalapi mirigyre hat. MTA-PTE PACAP Kutatócsoport a PACAP számos különféle hatását kutatja, amely elsősorban az idegsejtvégződéseken jelentkezik neuropeptidként. Képes hatni a mirigyekre, a simaizmokra, de a munkacsoport elsősorban a PACAP sejtvédő hatásaira fókuszál. 

„A sejtvédő hatást számos neurodegeneratív betegség modelljében vizsgáltuk, például Parkinson-, Alzheimer- és Huntington-kórban, illetve különböző retinakárosodásokban – mondja Reglődi Dóra. –A kutatócsoport egyes tagjai a PACAP szívizomra gyakorolt hatását vizsgálja, mások a vesebetegségek elleni védőhatását kutatja. A saját laborunkban végzett állatkísérleteket kiegészítjük klinikai minták mérésével, és igyekszünk transzlációs kutatásokat is végezni.” 

A PACAP mindnyájunkban előforduló endogén védőfehérje, és a koncentrációja igen érzékenyen követi a szervezetben zajló kórfolyamatokat. A kutatók azt várják, hogy bizonyos betegségek esetén a PACAP szintje kórjelzőként szolgálhat, és segíthet a diagnózis vagy a prognózis felállításában. Ennek érdekében embereken is végeznek vizsgálatokat. A Nemzeti Agykutatási Programhoz kapcsolódóan például Parkinson-kóros betegek vérszérumában mérik a PACAP szintjét a kezelések előtt és után, hogy megállapíthassák, ez a koncentráció hogyan függ össze a betegség lefolyásával. 

A PACAP alapvetően a sejthalál, vagyis az apoptózis ellen véd, ez a fő funkciója, ugyanakkor több más sejten belüli mechanizmust is beindít. Ezen kívül nagyon erős gyulladáscsökkentő, illetve antioxidáns-hatással is rendelkezik. Ez utóbbi nem közvetlen antioxidáns-hatás (ellentétben például a C-vitaminnal), hanem serkenti az antioxidáns hatású fehérjék szintézisét. 

Cikkünk itt folytatódik.