Folytatjuk a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Lendület Integratív Neuroendokrinológiai Kutatócsoportjának kutatásait bemutató cikkünket. A csoport kutatói az agy eminentia mediana nevű területén lévő taniciták pajzsmirigyműködésre gyakorolt hatását vizsgálják. A cikk első része itt található

Minthogy az eminentia mediana a vér-agy gáton kívül található, így fennáll a lehetősége annak, hogy olyan anyagokkal is befolyásoljuk a hormonális rendszer idegi szabályozását, amelyek nem jutnak be az agyba, így a várható mellékhatásaik is enyhébbek lehetnek, mint azoké a gyógyszereké, amelyek az idegsejtekre hatnak közvetlenül.

A kutatócsoport kísérletei egy korábbi eredményből indultak ki, amelyben kimutatták, hogy az egyik fő agyi endokannabioid receptor megtalálható az eminentia medianában neuroendokrin idegsejtek axonjaiban. Miközben az endokannabioidokról az a közvélekedés, hogy idegsejtek termelik, az eminentia medianában nagyon kevés idegsejt található.

„Az endokannabioidok nem jutnak messze az agyszövetben, mert nagyon bomlékonyak, így kerestük, hogy mely sejtek lehetnek a forrásaik ezen agyterületen – folytatja Fekete Csaba. – Így jutottunk el a tanicitákhoz, kiderült, hogy ők termelik azt az enzimet, amely katalizálja az endokannabioidok termelését. Ezután eminentia medianákat távolítottunk el kísérleti állatokból (ezeket explantumoknak nevezzük), és in vitro vizsgáltuk, hogy bennük az endokannabioidok hogyan hatnak a TRH-ürülésre. Azt tapasztaltuk, hogy ha legátoljuk az endokannabioid rendszert, akkor fokozódik az eminentia mediana explantumokból a TRH-ürülése.”

Ez arra utalt, hogy a taniciták folyamatos gátlást fejtenek ki a TRH-axonokra. A következő kérdés az volt, hogy mi szabályozza a taniciták endokannabioid termelését. Elektrofiziológiai kísérletekben kiderült, hogy a glutamát serkenti a tanicitákat. A kutatók olyan állattörzset hoztak létre, amelyben vírusok segítségével specifikusan tudnak bármilyen anyagot termeltetni a TRH-t termelő idegsejtekben. Így channelrodopszint fejeztettek ki a sejtekkel, amit aztán a következő optogenetikai kísérletekben arra használtak, hogy fény segítségével aktiválták az eminentia mediána területén a TRH axonokat.

Ily módon igazolni tudták, hogy ha az eminentia medanában aktiválják a TRH-axonokat, az egyúttal a taniciták aktivációját is okozza (és ezt a glutamát közvetíti). Ugyancsak explant kísérletekkel igazolták, hogy ha gátolják a glutamát hatást az eminentia mediana explantumokban, az csökkenti az endokannabioid termelést. Ezzel bezárult a kör, feltárták e szabályozómechanizmus egymásra ható elemeit: a tanicitákat serkentő TRH-axonokat, illetve az axonokat gátló tanicitákat.

„Jelenleg azon dolgozunk, hogy specifikusan a tanicitákban gátoljuk az endokannabioid termelést egy gén kiütésével. Az eddigi eredményeink megerősítik, hogy élő állatokban is ez valóban igen fontos szabályozókör – érvel Fekete Csaba. – E beavatkozás az élő állatokban jelentősen megváltoztatja a pajzsmirigy működését. ”