A Lendület Integratív Neuroendokrinológiai Kutatócsoport 2010-ben alakult a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben azzal a fő céllal, hogy jobban megértsék az energiaháztartás centrális szabályozó rendszereinek működését. Ezen belül is a pajzsmirigyhormon-homeosztázis kutatásaik egyik fő fókusza. A pajzsmirigyhormonok ugyanis nagyon jelentős szerepet játszanak az energia-háztartás szabályozásában.

„Ezen belül azt vizsgáljuk, hogy az agy ősi területén, a hipotalamuszban található, a pajzsmirigy működésének agyi szabályozását végző idegsejtek működését hogyan befolyásolják a különböző hormonális hatások és idegi kapcsolatok – mondja Fekete Csaba, a kutatócsoport vezetője. – Emellett vizsgáljuk egy speciális gliasejt-típus, a taniciták, szerepét a pajzsmirigy működés agyi szabályozásában. E sejtekről korábban azt gondolták, hogy csupán támasztósejtek, egyetlen funkciójuk a neuronok segítése. Az elmúlt évtizedekben azonban egyre nagyobb figyelmet kapnak ezek a sejtek. Kutatási eredmények, beleértve munkacsoportunk kutatásait is, rámutattak, hogy a taniciták részt vesznek a neuroendokrin rendszerek, ezen belül is a pajzsmirigy működésének agyi szabályozásában.”

E taniciták a hipotalamusz közepén húzódó III. agykamra falát és alját bélelik. A III. agykamra alatt található terület, az eminentia mediana ugyancsak fontos a neuroendokrin működés szempontjából, hiszen az agy legtöbb részével ellentétben ez a vér-agy gáton kívül helyezkedik el. Emiatt a vérárammal közvetlen kapcsolatban áll, az anyagoknak szinte szabad átjárásuk van a vér és az eminentia mediana között. Ezen az agyterületen végződnek a TRH idegsejtek axonjai és ürítik a TRH-t ami az érrendszeren keresztül az agyalapi mirigybe jut ahonnan aztán a pajzsmirigyműködést szabályozó hormonok felszabadulását idézi elő. Szintén ezen agyterületen létesítenek közvetlen kapcsolatot a taniciták nyúlványai a TRH axonok végződéseivel.

A kutatócsoport tehát ezt a területet vizsgálja, és a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával egy új szabályozórendszert sikerült nekik leírni az eminentia mediana területén. Kimutatták, hogy ezen agyterületen az endokannabioidok révén a taniciták gátolják a TRH-sejtek hormonürítését. A TRH-sejtek pedig a glutamát neurotraszmitter révén serkentik a tanicitákat. Vagyis szabályozókör jön létre, negatív visszacsatolással a két sejttípus között.

„Ez a szabályozókör a pajzsmirigyműködés agyi szabályozásának egy újabb szintjét biztosítja, hiszen nemcsak önmagukban a TRH-sejtek aktivitása hat a pajzsmirigy működésére, hanem a gliasejtek szabályozzák a TRH sejtek axonjainak működését és ezáltal a TRH felszabadulását– érvel Fekete Csaba. – Valószínűleg ez általános érvényű szabályozórendszer az eminentia mediana területén, ami nemcsak a pajzsmirigy működését befolyásolja, hanem más neuroendokrin rendszereket (például a szaporodással kapcsolatos folyamatok vagy a stresszreakciók szabályozását) is képes szabályozni.”

A cikk itt folytatódik.