A Nemzeti Agykutatási Program 2.0 félidejénél járó Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoportjai az a szélesen értelmezett idegtudomány szinte minden ágát kutatják. Ebbe a neuroendikronológia, vagyis az ideg- és hormonrendszer szoros összefüggéseinek vizsgálata ugyanúgy beletartozik, mint az alapkutatás megannyi területén hasznosítható, fénykibocsátó szövetekkel rendelkező egerek létrehozása.

A THAI egerek nem a Távol-Keletről származnak. Ezek olyan génmódosított egértörzs tagjai, amelyeket Fekete Csaba és Gereben Balázs kutatócsoportja állított elő a KOKI-ban, olvasható az Innotéka magazinban. A kísérleti egerek genomját módosították, így szöveteik már fényt bocsátanak ki, ráadásul a fény intenzitása összefügg a pajzsmirigy által termelt hormonok hatásával (a nevük a pajzsmirigyhormon-működés indikátorának angol rövidítése).

A pajzsmirigy hormontermelő működése talán az endokrin rendszer összes eleme közül a leszorosabb összefüggésben működik a központi idegrendszerrel. A mirigy működését a hipotalamusszal kapcsolatban álló hipofízis (agyalapi mirigy) által termelt TSH (pajzsmirigy-stimuláló) hormon szabályozza. A pajzsmirigy hormonjai a szervezet általános működését szabályozzák, nélkülözhetetlenek az egészséges anyagcseréhez, növekedéshez és egyedfejlődéshez. A visszacsatolás szép példájaként a pajzsmirigyhormonok elengedhetetlenek az idegrendszer fejlődéséhez is.

Ennek megfelelően a pajzsmirigy hormontermelésének problémái az egész szervezetben kóros elváltozásokat okozhatnak. A KOKI-ban kifejlesztett egértörzs segítségével a korábbinál sokkal pontosabban lehet vizsgálni e hormonok szövetekre gyakorolt hatását, hiszen e molekulák hatására a kísérleti egerek szöveteinek fénykibocsátása megváltozik. A hormonok hatásmechanizmusának jobb megértésén túl a pajzsmirigyre ható gyógyszerkészítmények szöveti reakcióinak tesztelésében is hasznos lesz ez az egértörzs, amelyet szabadalmaztattak már, és a világ számos országában használják más kutatócsoportok.

Az egértörzs használatával már az első felfedezések is megszülettek. Egy súlyos pajzsmirigyhormon-betegség, a T3-szindrómáról például eddig nem tudták, hogy a különböző szövetekben eltérően befolyásolja a hormonális hatást. Az agy egyes területein fokozza, máshol viszont csökkenti a hormonok által kifejtett hatást. Ez nagy probléma a gyógyszertervezésben, illetve a hormonkezelés ideális értékeinek beállításában. De a világító THAI-egerek végre azonnali és könnyen értelmezhető visszajelzést adnak a szöveti hatásokról a kutatók számára.