Idén már tizenhatodik alkalommal rendezik meg az agykutatás népszerűsítésére indított Brain Awareness Week című nemzetközi rendezvénysorozatot. A programba jó pár éve Magyarország is bekapcsolódott, nálunk az események az Agykutatás Napjai címen futnak, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak

2019. március 12-13-án 10–18 óráig
az ELTE lágymányosi kampuszán
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C 

Dióhéjban a programról

Az Agykutatás Napjainak idei fő témája a digitális világ és az agy kapcsolata, ehhez kapcsolódnak az előadások és a szemináriumok is.

Előadások (Déli tömb, 0-805 Fejér Lipót terem)

  • március 12., kedd 14:00 – Az agy működését láthatóvá tevő és befolyásoló eszközök a kutatásban (Dr. Hangya Balázs, MTA KOKI)
  • március 12., kedd 15:00 – Digitális eszközök a kóros agyi működés gyógyításában (Dr. Erőss Loránd, OKITI)

  • március 13., szerda 15:00 – A társas én: mit keres az ember a digitális világfaluban? (Dr. Topál József, MTA TTK)
  • március 13., szerda 16:00 – A digitális világ etikai kihívásai (Dr. Oberfrank Ferenc, MTA KOKI)

Szemináriumok, beszélgetés kutatókkal (Déli tömb, Aula)

  • március 12., kedd 11:00-13:00 – Eto-robotika: Társrobot a barátom? (Dr. Miklósi Ádám, ELTE Etológia)

  • március 13., szerda 11:00-13:00 – Mesterséges mozgásszabályozás és végtagbénult gerincvelősérültek kerékpározása – videobemutató (Botzheim Lilla, Dr. Laczkó József, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont)
  • március 13., szerda 14:00-15:00 – Automatizált rendszerek használata viselkedésvizsgálatokban (Balázsfi Diána, Birtalan Eszter, MTA KOKI)

Állandó programok (március 12-13. 10:00-18:00)

  • Az Agyunk képekben című poszterbemutatón a legújabb generációs mikroszkópokkal készített felvételek segítségével ismerhetjük meg agyunk szerkezetét és működését.
  • Az Agyunk testközelből program keretében megtekinthető és kézbe vehető egy plasztinált emberi agy a Semmelweis Egyetem Anatómiai Múzeum jóvoltából,  az Auro-Science mikroszkópjaival pedig agyi szöveteket tanulmányozhatunk.
  • Tárlatvezetésen megismerkedhetünk az ELTE Természetrajzi Múzeum Biológiai és Paleontológiai Gyűjteményével.

Pszicho-fiziológiai Játszóház (március 12-13. 10:00-18:00)

Az Agykutatás Napjainak talán legizgalmasabb programja kísérletezésre hívja az érdeklődőket, akik az ELTE TTK, az MTA KOKI, az MTA TTK, az OKITI, a CEU és a PPKE agykutatóinak felügyelete mellett önálló munkát végezhetnek a kísérleti állomásokon. És hogy milyen kísérletekről is van szó? Érdemes végigpörgetni az alábbi leírásokat:

A rendezvényről részletes tájékoztatást ad az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet szárnyai alatt futó honlapja, az

agykutatasnapjai.koki.hu

A címlapkép forrása ncoe.hu/Benjamin Barti.